Ek Hesap Nedir?

Ek hesap, bankaların müşterilerinin vadesiz mevduat hesaplarına tanımladıkları kredi olanağıdır. Bu yazımda ek hesaba dair ek hesap nedir? Ek hesabın avantajları nelerdir? ek hesap ne işe yarar? Sorularında bilinmesi gereken püf noktaları sizin için derledim.

Eksi Bakiye Nedir?

Bankalar, müşterilerinin hesaplarındaki bakiyelerin yetmemesi durumunda eksi bakiyeye geçebilme, bir nevi aylık faizini ödeyerek bankadan borç alma olanağı sunar. Bu limit hesap açarken müşterinin kredi notuna göre değerlendirilir. Müşteri, daha sonra maaş durumuna göre arttırma talebinde bulunulabilir. Kurumlar arasında ismi; eksi bakiye, artı hesap, nakit avans olarak geçebilse de sözcük anlamı Kredili Mevduat Hesabı (KMH) olarak tanımlanır.

Ek Hesap Avantajları Nelerdir?

Ek hesabı, kredisiz mevduat hesabımıza tanımlanan bir kredi imkânı ile kredilendirilebilme olanağı sağlanmasıdır. Hali hazırda bize belirlenen limitler çerçevesinde kullanabileceğimiz kredi gibi de düşünülebilinir. Krediden farklı limitlerinin düşük olmasıdır. Maaş hesabı olan müşteriler için genel itibarı ile otomatik olarak tanımlanır.

Müşteri bakiyesinin sıfırlanmasından sonra harcanan para tutarı ne kadar ise tekrar bakiye minimum 0 TL olana kadar ki süre günlük, haftalık yada aylık faiz oranı üzerinden hesaplanır ve müşterinin hesabından düşülür.

Örnek olarak müşteri bankadan 1500 TL eksi bakiye kullanmış iken hesabına 3000 TL maaş ödemesinin yatması ile beraber hesabı 1500 TL ye yükselir ardından müşterinin kullandığı süre zarfındaki faiz tutarı olan 100 TL yansıtılarak hesapta 1400 TL bakiye kalır. Ek hesabın bize getirdiği en büyük avantaj paranın hazırda olması ve kullanmak için herhangi bir başvuru ve onay sürecinin yaşanmayacak olmasıdır.

Ek Hesap Borcu Ödenmezse Ne Yapılır?

Ek hesap ta sonuç itibariyle bir kredidir. Eksiye geçen bakiyenin veya ek hesabın aylık dönemlerde ödenmemesi durumunda bankalar icra takibi hakkını saklı tutmaktadır.   Bir sonraki döneme kadar ödenmeyen borçlar kredi notumuzu olumsuz etkilemekle başlar, her ay kredi faizi üstüne koyarak 90 gün sonunda bankalar yasal işlem başlatır.

Ödenmeyen bakiyelerin ileride kredi ya da kredi kartı başvurularında karşımıza çıkacağından emin olabilirsiniz. Bu yüzden küçük miktarların mali sicilimizi olumsuz yönde etkilememesi için ek hesabı belirli limitler çerçevesinde kullanmalıyız.

Ek hesabın her ne kadar işimize yarayan bir avantaj gibi gözükse de bunun bir bankacılık politikası olduğunu ve kullandığımız paranın bize ek maliyet getireceğini unutmamız gerekir.

kisa calisma odenegi nedir 2Diğer bankacılık işlemleri ile ilgili detayları öğrenmek için lütfen yorumlar kısmında belirtiniz.

Hoşçakalın…

 

 

 

Yorumlar

  1. muhammet aslan Nisan 13, 2021
    • Mustafa Eser Nisan 13, 2021

Yorum Yaz