Kredi ve Kredi Kartı Borcu Zaman Aşımına Uğrar mı?

Merhaba değerli okurlarımız. Şu sıralar Kredi ve Kredi Kartı Borcu Silinmesi Mümkün müdür? Konusu ile ilgili sorular almaya başladık. Gelen mesajlara elimizden geldiğince cevap vermeye çalışıyoruz ancak konu ile ilgili genel bir bilgilendirme yapmak istedik.

Bankalar içinde bulunduğumuz yüzyılda finans konusunda en yakın dostumuz olmuştur. Şartların olumlu olması durumunda, bizleri reddetmeyen, acil durumda saniyeler içinde para kullanabildiğimiz kurumlar olarak hemen hemen herkesin hayatına girmiş bulunmaktadır.

Tabi bir de işlerin umduğumuz gibi gitmeme durumu söz konusu olabilmektedir. Sizlerin doğru yönlenebilmesi için kredi kartının ödenmemesi halindeki süreçten bahsetmek istedik.

Kredi ve Kredi Kartı Borcumu Kaç Gün Ödemezsem İcralık Olurum?

Kredi kartı borcu ortalama 30 gün vade ile planlanırken, krediler zaman zaman farklı vade sistemlerine sahip olur. Bu banka ile anlaşma şartlarınıza bağlıdır.

Her ödeme vadesine dönem borcu adı verilir. Konuyu anlatırken daha anlaşılır olması için biz 30 günü baz almaktayız ancak farklı kredi vade seçenekleri için kendinize dönem bazında uyarlama yapmanız mümkündür.

Kredi kartlarınız zaman zaman cazip gelebilmek adına para puan, mil biriktirme gibi kampanyalar düzenleyerek cazip gelmeye çalışmaktadır. Ödeme takibini düzenli yapan kişiler içinde çoğu zaman kullanışlı olmaktadır.

Aylık ödeme limitinizi aştığınız durumlarda, bankanızın tarafınıza sunduğu ekstre erteleme, 3 ay sonra öde gibi fırsatlardan yararlanmanız da mümkündür.

Kredi kartlarında;

  • 2’den fazla borcun asgari ücretinin dahil ödenmemesi,
  • Kredi kartı ekstre borcunun ödenmemesi,
  • 2 ay ardarda asgari borcun ödenmesi durumunda kart nakit avans kullanımına kapatılır.

fast para transferi nedirKullanım kapatılan kart dışındaki yaptırımlar kredi ile aynı olmaktadır.

Yasal faiz işleme sürecinin başlaması ile beraber borcun 60 günleri bulması durumunda banka tarafından borcun yapılandırılması ile ilgili telefonlar almaya başlarsınız.

Kredi kartı yapılandırma, yapılandırılan borç bitince kartım açılır mı konusu ile ilgili bilgiler için yazımızı inceleyebilirsiniz.

90 günü bulan yani 3 dönem ödenmeyen kredi ve kredi kartı borçlarına 7 gün ek süre tanınmaktadır. Hala ödeme yapılmaması durumunda kara listeye alınırsınız ve hakkınızda yasal takip başlar.

Yasal takibin başlaması ile beraber borcunuz avukat, hukuk bürosu veya varlık şirketleri tarafından devralınır ve her geçen gün artar.

Dosya masrafları, avukatlık ücretleri, yasal faizin eklenmesi ile ödemesi her geçen gün zorlaşan bir hal alır.

Banka borcu zaman aşımına uğrar mı? sorusunun asıl cevabına gelecek olursak, bundan sonraki süreç kanunen geçerli olmamakla veya resmi yaptırım olmamakla beraber genel olarak bankaların izlediği yöntemdir diyebiliriz.

Bankaların hukuk bürosu ya da avukatlara devrettiği borcun devamında kişinin öncelikle mal varlığına bakılarak tedbir koymaya çalışır. Herhangi bir mal varlığı bulunmaması durumda SSK kayıtlarında maaşlı çalışan olup olmadığı kontrol edilmektedir.

Diyelim ki; SGK kayıtlı bir çalışanda değilsiniz, süreç nasıl işleyecek?

Borcun icra dosyası oluşturmasından ortalama 3-5 sene sonrasında banka borcu “Batık Alacaklar Kısmına” ayırır ve borcu varlık şirketlerine devrini sağlar.

Varlık şirketlerine devrolan borç ortalama 20 sene boyunca yenilenir. Bu süreçte dosya kapansa bile tekrar yenilenecek ve masraflar daha da artacaktır.

Sizler için pazarlığın en avantajlı olacağı zaman dosyanın varlık şirketine devir olduğu ilk zamanlardır. Çünkü varlık şirketleri ihale usulü borcu satın aldıklarından dolayı 10’da 1 fiyatına devir alabilme ihtimalleri bile bulunmaktadır.

Özet olarak söyleyecek olursak, 20 yıl boyunca peşinizde gelecek ve sonunda takipsizliği kesin olmayan bir borç için zaman aşımına uğrayabilir denemez.

Kredi kartları ile ilgili tüm konularımıza ulaşmak için lütfen tıklayınız.

 

Yorum Yaz