Taşıt Kredimi Ödeyemezsem Ne Olur?

Sıfır kilometre araç alımlarında bankaların ilk faaliyeti, alınan otomobile rehin (satılamaz) koymasıdır. Bu rehin bankaya son tutar ödenene kadar herhangi bir koşulda kaldırılamamaktadır.

Bankaya borcun ödenememesi durumunda banka sıfır araçlarda rehin koyulan aracı icra yoluyla satarak parasını tahsil etme yoluna gider. Bazı özel durumlarda alıcıdan kefil istendiğinden kefil de banka nezdinde borçlu statüsünde görülür.

Kredi Sorgulama (Kkb) Puanı Nedir?

Evet bildiğimiz üzere “hayat bir sınav” ve bu sınavın finans bölümü puanı bizim kredi sorgulama (kkb) puanımız dır. Bankalarla olan hareketliliğimizin ne denli düzenli olduğun bilgisini depolayan bir sistemdir. Kredi kartları ödemelerimiz, kredi ödemelerimiz, çek ödemelerimiz düzenli oldukça bize bankaların gözünde prestij kazandırabilecek, imkanlarından faydalandırabilmek için kolaylıklar sağlayacak bir puanlama türüdür. Yıllardır kredi kartını düzenli ödeyen asgari ücret gelirli bir kişi, kredi borcunu 1 defalığına mahsus olsa bile 3 ay üst üste geçirmiş 2 kat gelirli bir insandan banka gözünde daha değerlidir. Ve unutmamak gerekir ki kredi sicilinizi bozmak ne kadar kolaysa tekrar düzeltmek bir o kadar zordur.

Araç Kredisinin Ödenmemesi Durumunda Banka Ne Yapar?

Otomobil kredinizin ödenmemesi durumunda öncelikle sırasıyla günlük, haftalık ve aylık faiz politikasını uygulamaya başlar. Genel olarak 3 aylık periyota kadar bekleyip yasal işlem sürecini bugünden sonra başlatmaktadırlar. Çok sık denk gelinmemesi ile birlikte bu durumun sürekli yaşanması (örn: kredinin sürekli ortalama 2 ay geriden gelmesi ya da bu durumun normalleştirilip tekrar etmesi) gibi durumlarda kredi kalan borcunun tümünü tahsil yoluna gitme haklarını kullandıkları görülmüştür.

Banka öncelikle bir yazı ile tebligat yollayarak borcun kalan miktarını avukat masrafları dahil olmadan tahsilatını talep eder ve bunun için bir süre tanımlar. Süre bittiği zaman artık siz bir bankaya değil bir avukata borçlu olursunuz. O günden sonra avukat masrafları, dosya masrafları, harçlar, yasal faiz vb. gibi ekstra masraflar üstüne koyularak sizinle irtibata geçilir ve tekrar bir süre daha verilir. Süreniz bitti… Ödeme yapamadınız… Avukat icra yoluyla aracınıza el koymak için gerekli işlemleri başlatır. Buna araç yakalama kararı denir. Eğer bu işlem başlatıldıysa aracınızla birlikte herhangi bir polis çevirme noktasına girdiğinizde evinize toplu taşıma aracı ile dönmek durumunda kalırsınız.

tasit kredimi odeyemezsem ne olur 2

Polis araca el koyar, araç yediemin otoparkına çekilir, masraflara aracın çekilmesi, otoparkta kaldığı süredeki ücret ilave edilir ve araç ihale usulü açık arttırma ile satışa sunulur. İhale teminatını ödeyip ihaleye katılanlar arasında araca en yüksek fiyatı veren şahıs aracın yeni sahibi olur ve alınan para borcunuzdan düşer. Aracın bedeli borcunuzdan fazla ise kalan paranın size icra müdürlüğünce iadesi yapılır. Ancak herhangi bir sebepten borcunuzu karşılamıyor ise tamamını tahsil edebilmek adına yeni yollara başvurulur. Kefil varsa kefil üzerinden, ipotek ettiğiniz diğer malların icra yoluyla satışı ya da maaş haczi bu yolda atılan genel adımlardır.

Kredi kullanımlarında bireylerin her ince detayı düşünerek bütçe planlaması yapması bir felaketin önüne geçebilir. Uzmanlarca aylık gelirimiz üzerinden genel masraflarımızı çıkardığımız zaman kalan tutarın yarısı bizim üst kredi ödeme limitimizin olması gerekmektedir. Hayat bizi sürprizlerle karşılaştırmadığı sürece bu sınavı verebilmemizin tek yolu doğru matematiktir.

Yorum Yaz