Ticari Araç Kredisi Nasıl Alınır? Ticari Araç Almak İçin Kredi Alma

ticari arac kredisi nasil alinirTır, kamyon, otobüs, minibüs, midibüs, panelvan tipi araçlar hususi olarak değil ticari araç olarak adlandırılmaktadırlar. Otomobil kategorisinden karayolları nezrinde ayrıldığı gibi bankalarca da aynı haklara sahip değillerdir.

Tüketici kredisi, konut kredisi ya da taşıt kredisinden hangisini kullandığınız fark etmez. Hepsinde bilmemiz gereken püf noktalar, küçük detaylar vardır.

Ticari araç kredisi şartları yazımda kaç yaşa kadar kredi verilir, nerelerden kredi kullanabiliriz, ne kadar kredi kullanabiliriz, nerelere dikkat etmeliyiz sorularınıza ait bilgileri derlemeye çalıştım.

Bankaların ticari araçlara tanımladığı kredi vade oranları otomobil ruhsatlı araçlarla aynı değildir. Banlalar kendi politikalarına göre ikinci el ticari taşıt alımlarında kimisi 5 yaş, kimisi 8 yaş limiti koymakla beraber maksimum 10 yaşa kadar vade seçeneği sunmaktadır. İstediğimiz vade oranını araştırırken bankaların yapmış oldukları kampanyaları kaçırmamaya dikkat etmeliyiz. Alacağımız araç ile alakalı olarak marka göz önünde bulundurulmaz. Hizmet alanını büyütmek, iş potansiyelini geliştirmek isteyen firmalara karşı bankaların sağladığı kolaylıklardan yararlanabilirler.

Ticari araç kredisinin vade oranı tamamen bankanın kendi yönetim biçimiyle alakalıdır. 60 ay vadeye kadar uzanan ödeme koşullarında taksit tutarının kısa tutulmasını talep ettirecek birçok kampanyalar bulunmaktadır. Bunun bir pazarlama politikası olduğunu düşünürsek her banka kendi müşterisini kazanmak adına kendisini cazip kılacak adımlar atmaktadır. Dosya masrafı almamak, rehin talep etmemek, tahsis ücreti ve sigorta ücreti talep etmemek, marka anlaşmaları sağlamak, bunlara verebileceğimiz örneklerdendir.

Bizim üstümüze düşen doğru yolu takip etmektir. Ticari araç alırken dikkat etmemiz gereken konularda öncelikle aracın kullanım amacını tam olarak belirlememiz ve bu doğrultuda bir araç seçmemiz gerekir. Örneğin işimizi 9 metre küp bir araç görüyor ise 15 metreküp araç arayışında olmamamız ya da taşıyacağımız yükün tonajını doğru hesaplayarak alt limitte bir kamyon kamyonet seçmemiz gerekir.

İhtiyacımız olan aracı belirledikten sonra marka ve özellik işine geçmeliyiz. Kullanacağımız araç ticari amaçla olduğundan hususi otomobilden daha uzun vadeli, masrafsız kullanıma uygun olması gerekmektedir. Yakıt sarfiyatı, bakım maliyeti, yedek parça temini gibi faktörler bizim temel yapıtaşlarımızı oluşturması gerekmektedir. Aracın yedek parça temini problemi ile 1 hafta serviste kalması ve bu süre zarfında sizin nakliyenizi başka bir firma aracılığı ile yapmanızın maliyeti bir hayli fazla olacaktır. Kafamızda oluşan taslaktan sonra muhtemel markalar ile görüşüp, hangi bankalarla anlaşmalı olduğu ya da marka kampanyaları konusunda bilgi toplanmalıdır. Filo alımlarında genel itibarı ile markaların birçoğu çok cazip avantajlar sunmaktadır.

Hususi otomobil alımlarında olduğu gibi ticari araç alımlarında da rehin yani satılamaz neredeyse olmazsa olmazdır. Banka kefil istemediği durumların birçoğunda aracı rehinli olarak satış yapar. Bu sadece birini istemekle mükellef olduğu anlamına gelmez, gerekli gördüğü zaman kefil ve rehin ile satış talebinde de bulunabilir. Aracın borcu bitene kadar ya da banka sizi riskli durumunda çıkarana kadar araç üzerindeki rehin kalkmaz. Rehin kaldırma ile alakalı olarak bilmek istediklerinizi Taşıt Kredisi Rehin Kaldırma İşlemleri adlı yazımdan öğrenebilirsiniz.

Bankaların bir kısmı araç satış bedeli ya da kasko bedelinin %50’lik kısmı için kredi imkânı sunmuş olsa bile, yasal sınır %80’dir. Alacağımız aracın %20’lik kısmını peşin olarak ödememiz her halükârda bizden istenmektedir.

Son olarak ticari taşıt kredisi için gereken evraklar ve başvuru şartlarını aşağıda belirterek yazımı toparlamak istiyorum. Aklınıza takılacak herhangi bir soruda size yardımcı olmaktan mutluluk duyacağım. Başka bir yazımda görüşmek üzere….

Ticari Taşıt Kredisi Başvuru Şartları

18 yaşını doldurmuş olmak,

Kredinin ödeme tutarının, kişinin beyan ettiği gelirin yarısından az olması,

Gelir beyanının tasdiklenebilir olması,

Alınacak aracın rehinli olarak satış yapılması.

Ticari Taşıt Kredisi başvurusu Evrak Listesi

Nüfus Cüzdanı, ehliyet (sürücü belgesi) aslı ve fotokopisi,

Gelir belgesi (maaş bordrosu, vergi levhası) tasdikli,

İkametgah Belgesi (E-devletten alınabilir),

Ek ipotek istendiyse tapu aslı ve fotokopisi.

Yorumlar

  1. Sema erdik Nisan 25, 2021
    • Mustafa Eser Nisan 25, 2021

Yorum Yaz