Fast Para Transferi Nedir?

Hemen hemen her yazımda bankaların 2020 yılı itibarı ile kabuklarından çıktıklarını belirtiyorum. 2020 yılında olduğu gibi bankalar birliği 2021 yılında da hız kesmeden teknolojik adımlar atmaya devam ediyor.

Türk halkı gün geçtikçe yabancı kelimeleri illegal olarak literatürüne kabul etmektedir. Türk dil kurumu bu konuda dert yakınıyor olsa da gidişatın önünü kesememektedir. “Fast” İngilizcede hızlı anlamına gelir. Atılan yeni adımdaki sistemsel olarak Türkçe açılımı “Fonların Anlık ve Sürekli Para Transferi” olarak belirlenmiştir. Para transferinde yeni dönem açan Fast, hızlı ve kolay para transferini çağrıştırmaktadır.

Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası tarafından yapılan açıklama ile para transferinde yeni bir dönem başlıyor. Transfer işlemlerimizi artık Türkiye Cumhuriyeti Kimlik Numarası, Cep Telefonu Numarası, E-Posta adresi kullanarak kolayca yapabileceğiz.

Asıl amacının 7 gün 24 saat banka gözetmeksizin para transferi gerçekleştirmenin olduğu Fast ile kare kodlu ödeme sistemi de planlanan yenilikler arasında. İşlemin izleme sürecinde işlem limit sınırlaması 50 TL olarak belirlenmiştir ancak sürecin olumlu işlemesi durumunda 1000 TL limite kadar çıkarılacağı söylenmektedir.

Yapılan havale, ödeme ve fon işlemlerinin diğer hesaba ulaşması saniyeler içinde gerçekleşecektir.

Fast ile hayatımıza giren diğer bir sistem KOLAS olmuştur. Kolas açılımı Kolay Adresleme Sistemi Nin kısaltmasıdır. Kolas ile transfer süreçlerinde iban bilgisi yerine telefon numarası, Türkiye Cumhuriyeti kimlik numarası ya da e-posta adresi yazmamız mümkün kılınmıştır.

Aslında eft ile yapılan para transferlerinde de gerçekleştirilen işlem saniyeler içerisinde gerçekleşiyor ancak eft sisteminin gönderilen paranın alıcı hesap üzerinde kullanılabilir duruma gelmesi için herhangi bir süre zorunluluğu ve taahhüdü bulunmadığından bu süreç biraz zaman alabiliyor.

Eft ile fast sistemini birbirinden en temel özelliklerden biri eft söz konusu bankaların mesai saatleri içerisinde gerçekleştirmesi bir diğeri ise eft işlemi sonrası gönderici ve alıcıya yapılması zorunlu olmayan bildirim işleminin fast sistemi üzerinde zorunlu olmasıdır.

Fast para Transferi nasıl yapılır?

Kolas ile Fast in birleşmesi ile sisteme dahil olan işletmelerin müşterileri, telefon numaraları, e-posta adresleri, kimlik numaraları ve ödeme almaları gereken banka ıban bilgileri eşleştiriliyor. Bu eşleşme sayesinde transfer sırasında şube kodu, hesap numarası gibi bilgileri girmemize gerek kalmaz.

Sisteme dahil olmak için kişinin herhangi bir bankada tek bir hesabının olması yeterli olacaktır. Banka bilgileri üzerinden sisteme kayıt edilen kişisel bilgiler hepsi birleştirilecek. Transfer işlemi sırasında bu bilgilerden herhangi birini girmek sizin eşleştirdiğiniz banka hesabınıza paranın transfer edilmesine ve işlem sonrası bildirim almanıza yeterli olacaktır.

Ayrıca hesaplar arası karekod ile para transferi yapma getirilen yeni sisteme entegre edilmiş bir kolaylıktır.

Son dönemlerde ülkelerin fast para transferi gibi yenilikler üzerinde yoğunlaştığını görebiliriz. Çin, İngiltere, Hindistan bu konuda daha önceden adımlarını atmış çalışmalarını başlatmış ve öncü olmuşlardır. 2018 yılı sonrası Avustralya, Rusya, Malezya, Macaristan, Sırbistan gibi ülkeler de yeni sistemler devreye almış bulunmaktadır.

Sistemin daha yaygın kullanılabilmesi için Türkiye Cumhuriyeti Merkez bankası tarafından alınan karar ile bankaların gönderdiği mesajlar ücretsiz olacaktır. İşlem ücretleri konusunda henüz bir açıklama yapılmamışken sürdürülebilir ve makul bir fiyat ilkesi hedeflenmektedir.

Fast sistemi ile para transferi konusunda bir uçtan bir uca hedeflenen işlem süresi 2 – 3 saniye olarak hedeflenmektedir. 25 saniye içinde gerçekleşmeyen işlemlerin iptal edilmesi ve gerçekleşen işlemler gibi iptal olan işlemler içinde bildirim gelmesi sistemin getirilerindendir.

fast para transferi nedirDiğer banka ve bankacılık işlemler ile ilgili sorularınızı lütfen yorumlar kısmında belirtiniz.

Hoşçakalın…

 

 

Yorum Yaz