Kısa Çalışma Ödeneği Nedir?

2019 yılı başlarında dünyayı etkisi altına alan Covit 19 virüsü ile birçok iş kişi ve iş yeri olumsuz yönde etkilenmiştir. Sokaklardaki insan sirkülasyonunun en aza indirgenmesi gereken bu dönemde sokağa çıkma yasakları ve alınan kısıtlama tedbirleri ile sektörler zor dönemler geçirmektedirler. Yaşanan mali krizin işverenin ve işçinin omuzlarından alabilmek adına işçinin çalışmadığı dönemdeki ücreti İŞKUR tarafından ödenme kararı alınmıştır.

Kısmi Çalışma Ödeneği Nedir?

İşyeri çalışma faaliyetlerinin genel ekonomik, sektörel ve bölgesel krizler ile geçici olarak en az 3/1 oranında azalması veya faaliyetlerin tamamen yada kısmen en az 4 hafta olarak durdurulması durumunda uygulanmaktadır. Uygulama kapsamında işçilere kısa çalışma ödeneği ve genel sağlık sigortası primi ödemesi yapılmaktadır.

İş yerinin ödenek projesinden faydalanabilmesi için çalışma sürelerinin önemli ölçüde azaldığı beyan etmesi üzerine, işletmeyi yerinde inceleyen müfettişlerin uygunluk vermesi gerekmektedir.  Ödenek başvurusu için işyeri yetkilisi E-Devlet üzerinden başvuru yapmalıdır.

İşçi ödenek başvurusunda bulunamaz, başvuru işçiler için işveren tarafından yapılmaktadır. İş yerlerinin kısa çalışma ödeneğinden faydalanabilmesi için ayrıca uygulamaya tabi olduğu dönem içinde 4857 sayılı iş kanunun 25. Maddesinin 1. Fıkrasının ıı numaralı bendinde yer alan sebepler dışında işçi çıkarmaması gerekmektedir.

İşçilerin kısa çalışma ödeneğinden faydalanabilmesi için o iş yerinde son 60 gündür sigortalı çalışan olması, son 3 yıl içinde 450 gün sigorta priminin ödenmiş olması gerekmektedir.

Dış etkenlere bağlı sektörel krizler ait başvurular, ilgili sendikalar tarafından belirtilerek ya da söz konusu kriz hakkında muhtemel emarelerin bulunması durumunda talep İŞKUR Yönetim Kurulunca değerlendirilir ve karara bağlanır. Doğal afet vb. (yangın, sel, salgın hastalık, deprem) gibi sebepler için yapılan başvurularda kurul kararı aranmaz.

Müfettişin incelemesi sonucu onaylanan başvuruya yeni işçilerin eklenmesi, ödenekten faydalanma süresinin değiştirilmesi talebi durumunda, başvuru güncelleme olarak değil yeni başvuru olarak değerlendirilir. Başvuru sonuçları E-Devlet üzerinden takip edilir.

 

Coronavirus (Covit19) Kısa Çalışma Ödeneği Başvurusu Nasıl Yapılır?

Dünyayı etkisi altına alan corona virüs sebebiyle iş yerlerinin maddi zararlarının karşılanması için sağlanan destek zorlayıcı sebepler sınıfında kısa çalışma ödeneğinden faydalanmak tadırlar.

E-Devlet üzerinden yapılan başvurular esnasında ek olarak çalışma süresinin azaldığını ya da durduğunu gösterir belgeleri yüklemek, sonuç alma esnasında bize fayda ve zaman kazandıracaktır. Bu belgeler; ücret bordroları, puantaj kayıtları, üretim ve ihracatın azaldığını gösterir belgeler, sözleşme iptalleri olarak kabul edilmektedir.

Covit19 sebebi ile yapılan başvurular, tespit beklenmeksizin işyerinin verdiği beyan doğrultusunda kabul edilir. İş yerinin hatalı bilgi vermesi nedeniyle yapılan fazla ya da yersiz ödemeler tespite istinaden yasal faizi ile birlikte iş yerinden geri alınır.

Kısa çalışma ödeneği belirlenirken; sigortalının son 12 aylık sigorta primi esas alınır. Günlük ortalama brüt kazancının %60’ı işçiye ödenir. Hesaplama yapılan ödeme aylık olarak brüt asgari ücretin %150 sini geçemez.

Ödenecek kısa çalışma ödeneği, yapılan izine göre bir sonraki ayın 5’i olarak planlanmıştır. Tarihi öne çekme yetkisi Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığına verilmiştir. Ödeme işçinin İŞKUR sistemine kayıt ettirdiği İban numarası üzerine yapılır. İban bilgisi paylaşmayan kişiler ödemesini PTT aracılığıyla alabilir.

kisa calisma odenegi nedirBakanlıklar bu zor dönemde yaşanılan maddi ve manevi zorlukları aşmak için üstüne düşeni yapmaktadır.

Diğer devlet destekleri ve bankacılık işlemleri ile ilgili detayları öğrenmek için lütfen yorumlar kısmında belirtiniz.

Hoşçakalın…

 

 

 

 

Yorumlar

  1. ekrem mutlu Nisan 15, 2021
    • Mustafa Eser Nisan 18, 2021
  2. Ergun filiz Mayıs 15, 2021
    • Mustafa Eser Mayıs 17, 2021

Yorum Yaz