Kredi Puanı Nedir?

kredi puani nedir kredi almaSevgili okurlarım…

Temelinde finans yatan, krediler, kredi kartları ve finans kuruluşları bilgilerini sizlerle paylaştığım sayfamda sıkça gördüğünüz bir şey var … KKB… Nedir bu KKB diye merak edenleriniz için cevabımız Kredi Kayıt Bürosu bir başka deyişle Kredi Notu olacaktır.

Detaylarıyla birlikte bilmemiz gereken, nedir bu kredi notu? , ne işimize yarar? , nasıl yükseltiriz? ya da nasıl muhafaza ederiz? Aklıma gelen tüm detayları sizinle paylaşacağım. Değinmediğim, atladığım püf noktalara ait sorularınızı lütfen yorumlar bölümünde belirtiniz.

Kredi Sorgulama Puanı Nedir?

Kredi sorgulama puanı birçok metin içinde KKB olarak geçer. (KKB) Kredi Kayıt Bürosu açılımına sahip bu kurumdur. Bu kurum içinde mali verilerimizin, banka ile yaptığımız alışverişlerin, banka üzerinden yaptığımız her transferin detayını en ince ayrıntısına kadar saklayan bir veri tabanına sahiptir.

Bankalar başvurusunu yaptığımız kredi kartı veya kredi başvurularında ilk değerlendirme olarak Kredi Puanımızı dikkate alır. Puanımızı karne olarak görürsek, karnemiz ne kadar iyiyse biz bu konuda o kadar başarılı birer öğrenciyiz. Yani bankaların gözündeki değerimizi, üst limitlerimizi biz kendimiz belirleriz. Düzenli yapacağımız her ödeme bizi bir puan daha yukarı taşımaya yetecek iken, düzensiz ödemenin bizi puan bazında aşağıya çekişi daha kolay ve hızlı olacaktır. İlk kredi kartı çıkardığımız ya da kullandığımız ilk kredi den itibaren ödemelerimizi olabildiğince düzenli yapmalıyız. Gereksiz kredi başvuruları, onaylanan kredilerin kullanılmaması gibi sebepler kredi puanımızı olumsuz yönde etkilemektedir. Bu yüzden atacağımız her adımı 2 kere düşünmemiz gerekmektedir. Kredi puanı belirlenmesi Kredi Kayıt Bürosu tarafından belirlenen bir algoritma ile hesaplanmaktadır. Hesaplanma Findeks Kredi Notu ve Risk Raporu olarak 2 faktörlü bir denklem birleşiminden oluşur. Findeks, bu sorgulama sonuçlarına bize aktarmak için belirlenmiş tek yetkilidir. Sorgulama ekranına www.findeks.com adresi ya da Findeks Mobil uygulaması üzerinden ulaşabilirsiniz. Kendi puanınıza bakmanızın yanı sıra yetkisini aldığınız başka bir kişinin de kredi puanını kontrol edebilirsiniz. Bunun için verdiğim linklerden uygulama ayarlarına girerek paylaşım ayarlarını açabilir ya da puanı sorgulanmak istenen kişinin T.C. Kimlik numarası, şirket ise Vergi Numarası ile Kısa mesaj atılarak ön onay alınır. Bankalar kredi puanımızı sorgularken bu yolu kullanmaktadırlar.

Findeks Kredi Notu gelecek 1 yıl içindeki borçların ödeme olasılığını hesaplama tahmini yapar. Puan sistemi 0’dan başlayıp 1900’a kadar çıkar ve oluşturulurken;

  •       %35’i ödeme alışkanlıklarımız;

Bugüne kadar ödenmiş kredilerimizin ödeme tarihlerine uyulup uyulmaması dikkate alınır.

  •       %35’i mevcut borç durumumuz,

Düzenli yada düzensiz ödeme ile kapanmış kredilerin, ödeme talimatı verilmiş ya da verilmemiş borç bakiyelerimiz dikkate alınır.

  •       %11’i yeni alınmış krediler,

Henüz bir karne oluşturma vakti geçmemiş, ödemekle yükümlü olduğumuz, sıklaşan kredi talebi

  •       %10’u kredi başvuru yoğunluğumuz,

Kredi kullanıp düzenli ödeme yapan bireyler, hiç kredi kullanmayan kişilere göre daha yüksek puanlı çıkmaktadır.

  •       %9’u diğer unsurlar dikkate alınarak oluşturulmaktadır.

 

Kredi Risk Raporu çalıştığımız tüm bankalardaki kredi, kredi kartı, kredili mevduat hesabı ve borç bilgilerinin tek bir sayfada toplandığı rapordur. Findeks Kredini Notu içeriğindeki faktörler Findeks Risk Raporu içinde görmek mümkündür. Risk raporu kredi ve kredi kartı gibi bankaya yaptığımız taleplerde bize en büyük referansı sağlamaktadır. Risk raporuna www.findeks.com web sitesi ve Findeks Mobil uygulamasından ücretli ulaşabilmenin yanı sıra T.C. Kimlik No ile E-devlet web sitesi adresine ve E-devlet Mobil Uygulamaya giriş yaparak ücretsiz olarak edinebilirsiniz.

Kredi Risk Raporu;

  •       Kredi notu,
  •       Kredi not değişimi tablosu,
  •       Kredi notunun Türkiye istatistiklerindeki ortalaması,
  •       Sahip olunan kredili ürünlerinizin tümünün listesi ve çeşitleri,
  •       Bankalar ortak limit ve borç bilgileri,
  •       Açık ve kapanmış olan kredilerinizin bilgisi,
  •       Geçmiş ödeme performans bilgisini içermektedir.

 

Günümüzün ev sahiplerinin dahi kiracı seçimlerinde talep etmiş olduğu Kredi Risk Raporu tam anlamıyla vizyonumuzu belirleyici olmuş durumdadır. 

 

Hoşça Kalın…

 

Yorumlar

  1. Serpil Çeşmeciler Mayıs 8, 2021
  2. Efe yiğit aşık Mayıs 18, 2021
    • Mustafa Eser Mayıs 18, 2021

Yorum Yaz