Yanlış İBANA Para Gönderdim Ne Yapabilirim?

IBAN; tam adı “İnternational Bank Account Number” ve Türkçesi “Uluslararası Banka Hesap Numarası” olan ve kısaltılma olarak baş harfleri alınarak üretilen bir kelimedir. Bu yazımda IBAN hakkında bilinmesi gereken ve yanlış İBANA para gönderdim nasıl iptal ederim? Sorusunun cevabını detaylandıracağım.

IBAN Nedir? IBAN Numaramı Nasıl Öğrenebilirim?

IBAN’a kişinin bankacılık sektöründe çalıştığı bankaya ait kimlik numarası da denebilir. Ülkeler arasında gerçekleştirilecek olan para transferlerinin hızını ve kalitesini arttırırken maliyeti düşürmek planlanmıştır.

 İlk kez Avrupa Birliğinde ortaya çıkan IBAN 2010 yılı itibariyle ülkemizde kullanılması zorunlu kılınmıştır. Her ülkenin kendine has bir numara uzunluğu vardır. İçinde ülke kodu, doğrulama kodu, banka bilgisi, hesap bilgileri bulunur ve ülkemizde 26 hane olarak belirlenmiştir. Diğer ülkelerde 34 haneden oluşabilir.

Hesabımıza ait IBAN bilgisine ulaşmak için; Müşteri Hizmetlerini arayabilir, kartımız ile bankamatik üzerinden öğrenebilir, mobil bankacılık, internet bankacılığı üzerinden bilgilere ulaşabilir ya da şubeye başvurabiliriz.

Para Gönderirken IBANI Yanlış Yazdım Ne Yapabilirim?

Yukarıda bahsettiğim gibi IBAN ardışık sayılardan oluşan kısa rakam topluluğundan oluşmaz. Birbirinden bağımsız ve benzersiz bir algoritma ile oluşturulmuş rakamlar topluluğundan meydana gelir. Aslında çok endişelenecek bir durum değildir.

Öncelikli olarak bizim bu durumu fark etmemiz ve ilgili birimlere başvurmamız gerekir. İptal işlemleri daha üst düzeyde güvenlik istediğinden mobil aplikasyonlar veya internet bankacılığı yolu ile yapılamamaktadır. Müşteri hizmetlerini arayabilir söz konusu durumdan bahsedebiliriz. Müşteri hizmetleri yetkilisi askıda olan işlemler üzerinden bize yardımcı olacak, konu ile alakalı bir talep açacaktır. Paranın geri iadesi banka yoğunluğuna göre 3 iş gününü bulabilir.

Yanlış Hesaba Para Gönderdim Ne Yapabilirim?

Para transferini gerçekleştirirken yanlış IBAN yazdık ve alıcı IBAN bilgisi başkasına ait bir hesap numarası çıktı. Yanlış Hesaba Gönderilen Para Nasıl Geri Alınır?

Para transferi sırasında yanlış bilgilere gönderilen para, alıcı bilgisi bir kişiye ait değilken işlem yapmamız ne kadar basit ve sorunsuz ise yanlış yazılan hesap bilgisinin bir kişiye ait olması durumunda işimiz bir o kadar zordur.

Bu durumda ilgili transfer işlemine ait bilgi derhal göndericinin bankasına müşteri hizmetleri yetkilisi aranarak bildirilmelidir. Yapılan transfer artık diğer hesaba ulaştığından para artık gönderilen kişinin olur. Banka yetkilisi verdiğimiz bilgiler doğrultusunda alıcı hesaba ait kişiye ulaşır ve durumu arz ederek paranın geri transferi konusunda işlem yapılmasını talep eder. Alıcı hesap kişisinin kabul etmesi ile bankaya giderek ilgili dekonta bir imza atar ve yanlış gönderim işlemi çözülmüş olur.

Kişinin transferin yanlış olduğunu kabul etmemesi durumunda hukuk yollarına başvurulmalıdır. Açılan dava masrafları haksız bulunan kişi tarafından ödenir. Sorunun bankadan kaynaklanması sebebiyle olması durumunda dava, banka tarafından takip edilir ve tüm giderleri karşılamakla yükümlüdür.

Akbank 444 25 25
Albaraka Türk Katılım Bankası 444 5 666
Alternatifbank (Abank) 444 00 55
Anadolubank 444 55 50
Bankpozitif 444 4 365
Denizbank 444 0 800
Fibabanka 444 88 88
Güvence Bankası 444 0 333
Halk Bankası 444 0 400
HSBC 444 0 111
ICBC 444 00 50
ING Bankası 444 0 600
Kuveyt Türk Katılım Bankası 444 0 123
Odeabank 444 8 444
QNB Finansbank 444 0 900
Şekerbank 444 78 78
Türkiye İş Bankası 444 02 02
Vakıfbank 444 0 724
Yapı Kredi Bankası 444 0 724
Ziraat Bankası 444 00 00

 

Yukarıda bazı bankalara ait müşteri hizmetleri yetkililerine ulaşabileceğiniz numaralar belirtilmiştir. Yanlış para transferinin kayıplarını en aza indirgemek için bizim için en önemli olan şey zaman kaybetmeden, en kısa sürede başvuru yapmak olduğunu unutmamamız gerekir.

yanlis ibana para gonderdim ne yapabilirimDiğer bankacılık işlemleri ile ilgili detayları öğrenmek için lütfen yorumlar kısmında belirtiniz.

Hoşçakalın…

 

 

Yorum Yaz