İcra Borcumu Ödemezsem Hapse Girer miyim?

Merhaba değerli okurlarım. Dünya ile aynı anda yaşanan maddi sıkıntı ve küresel enflasyona bağlı olarak artan geçim zorlukları karşısında ülkemizde nasibini almış durumdadır.

2021 yılı sonunda alınan verilere göre toplam icra dosyası 22 milyon 900 bin adeti bulmuş ve ocak ayı içerisinde açılan icra dosyası bir önceki yıla göre %27,5 artmıştır durumdadır.

Yaptığım araştırmalarda üzülerek bulduğum bilgiler 2022 yılı ocak ayı içerisinde 1 milyon adetten fazla icra dosyasının oluşturulduğu, hükümetin hızla artan icra dosyalarına karşılık sahada daha etkin rol oynayabilmesi için yeni birimler açmaya başvurduğu 16 icra müdürü, 32 müdür yardımcısı atamış olmasıdır.

Yapılan yanlışların en başında gelen adımlardan birisi gelir gider planı düzenlemeden kişilerin kolay yola kaçarak borcu borçla kapatma yöntemidir ve mutsuz sona atılan adımların başlangıcıdır.

Bu yazımızda sizler için icra borcu yüzünden hapse girer miyim, icralık borcun yaptırımları nelerdir, hangi borçlar yüzünden hapse atılırım gibi soruların cevaplarını derlemeye çalıştık.

Öncelikle vereceğim bilgiler kişilerin borcunu öteleme bilgisi olarak değil haklarını bilmesi doğrultusunda verilmektedir.

Empati duygusu olan herkesin kimseye borç ödememe gibi bir uğraş içerisinde olmayacaktır ve kişiler her şeyden önce borcunu ödemekle yükümlüdür.

Tazyik Hapsi Nedir?

Alacaklı olarak kendini düşündüğünüzde hakkınız olan paranın alınması konusunda hibe etmeyip, nasıl her yolu deniyor olacaksanız, borçlu olduğunuz kurum, kuruluş ya da bireylerin temsilcileri de bu konuda ellerinden geleni yapacak, caydırıcı yöntemlere başvuracaktır.

Öncelik olarak avukatlar tarafından tavsiye edilen ve icra takibinde olan insanların en çok yanıldığı yöntem taksite böldürme ya da taahhütte bulunmadır.

Taahhütte bulunmadığınız ya da taksite böldürmediğiniz bir icra borcu yüzünden kanun alacaklı tarafın borçlu kişiye hapis cezası verme hükmünü kabul etmemiştir. Yani borçlu kişi eğer hapis cezası almış ise bu icra borcundan dolayı değil, taahhüttü yerine getirmediği içindir.

İcra Borcumu Ödemezsem Ne Olur?

tazyik hapsi nedirAldığınız vadeli bir mal veya hizmetin karşılığında belirtilen gün içerisinde ödeme yapmamanıza karşılık adınıza icra dairesinde bir dosya oluşturulmaktadır.

Dosyanın oluşturulmasından sonra tüm uzmanların tavsiyesi ödeme gücüne göre avukat ile anlaşma yoluna giderek bu dertten kurtulmaktır. Ödeme gücü dışında yapılan anlaşmalar borcu ötelemenin dışında genellikle felaket ile sonuçlanır.

Ancak herhangi bir anlaşma yoluna gitmedim adıma icra dosyası oluşturuldu avukat hangi yolları izleyebilir biraz daha detaylandırmaya çalışacağım.

Son yıllarda geliştirilen tüketiciyi koruyan hakların karşısında elleri zayıflayan icra avukatları dar alanda çalışmaktadır.

Genel olarak izlenen yolların başında üzerine kayıtlı iş yeri kontrolü yaparak, işyeri haczi yoluyla tahsilat yoluna gitmek olmaktadır.

Borcu olan kişinin gelir kaynağının tümden kesilmesi ve sermayesinin çok çok altında tutarlara satılarak borcun kapanacak olması daha da büyük zararlar açacağından avukatların alacaklı oldukları kişinin en çok üzerine gidebilecekleri yöntem budur.

 İcra Borcundan Dolayı Eve Haciz Gelir mi?

İnternet tarayıcılarında haciz üzerine aratılan en çok sorulardan biri de budur. Sorunun cevabı ne yazık ki evet gelebilir. Her ne kadar çok tercih edilen bir yöntem olmasa da kanunen ev haczi hakkı bulunmaktadır.

Peki neden çok tercih edilen bir yöntem değildir?

Kişinin borcundan dolayı evine haciz gelmesi için her yıl hükümetin belirlediği bir tutar vardır. Bu tutar geçen yıl için 4.200,00 TL olarak belirlenmiştir.

Avukatların ev haczini çok fazla tercih etmem sebebinin asıl kaynağı yukarıda belirttiğim son yıllarda atılan tüketiciyi ya da borçluyu koruma adına atılan adımlardır. Açık olarak belirtmek gerekirse avukatın evdeki her şeyi haczedemiyor olmasıdır.

Ev haczi işlemlerinde yaşamsal faaliyetlerin sürdürülebilmesi için gerekli alet, edevat, gereçlerin yalnızca bir ikincisi varsa bir tanesini haciz edilebilir. Örneğin evde olan bir tane çamaşır makinesi haciz edilemez. Evde oturma odasında ve mutfakta televizyon varsa bunlardan değerli olanı tüplü, LED ya da LCD TV olarak gözetmeksizin bir tanesine haciz işlemi gerçekleştirebilir. Evde bulunan ziynet eşyasının tümünü haczedebilir.

Yalnız avukatların borçlu kişi ile görüşme sırasında bir çekingenlik sezmesi durumunda bu adımı atacaklarından emin olabilirsiniz. Çünkü bu adım onlar için bulunmaz bir velinimet olacaktır.

Evin kapısına dayanan polis, haciz memuru ve çilingir karşısında borcu kişinin üzerinde oluşacak psikolojik baskı anında imzalatılan taahhütler avukatların en güçlü silahları durumuna gelmektedir. O anki durumu savuşturmak için atılan imzanın yerine getirilmemesi borçlulara hapis cezası yolunu açmaktadır.

Tazyik hapis cezası ile cezalandırmak için avukat ile yapılan sözleşmenin yani vadesi gelen borçların bir tanesini ödememek yeterlidir. Bu süreçten sonra avukatın oluşturacağı bir şikâyet dilekçesi ile 3 ay ceza evinde yatmanıza neden olacaktır.

Konu ile ilgili uzmanların yaptığı tavsiyelerin en başında; herhangi bir icra dosyası açılma durumunda, kişinin durumu çok ince eleyip sık dokuyarak, en ivedi şekilde realist bir yaklaşımla plan yapması, işini şansa bırakmadan ödeme planı çıkarıp yapıcı bir tavırla karşı taraf ile görüşerek çözüm yoluna gitmesidir.

Kısacası; ödemeyeceğiniz borcun altına ikinci bir imza atmayınız.

Sadece icra dosyası oluşturulduktan sonra değil insanların hayatlarının her anlarında plan doğrultusunda, özençlerine göre değil ihtiyaçlarına göre harcama yapmaları faydalarına olacaktır.

 

 

 

 

 

 

Yorumlar

  1. Fevzi emun Mart 5, 2022
    • Mustafa Eser Mart 6, 2022

Yorum Yaz