Şahıs Şirketi Nasıl Kurulur?

Biliyorsunuz ki şirketi kurmak en çok aratılan durumlardan biri oldu. Google da ve insanlar arasında sorulan şahıs şirketi nasıl kurulur ya şirket nasıl kurulur? bunun hakkında bilgi sahibi olmak için pek çok araştırma yapılıyor.

Bu yazımızda en basit şekilde bildiklerimi aktarmaya çalışacağım sizlere.

Biliyorsunuz ki yaşanan pandemi ile ticaretin döngüsü e-ticarete döndü. Dış dünyadaki mağazalar kapandı ve maalesef hiçbir şekilde aktif olamıyorlar ve herkes işini e-ticarete taşımaya başladı ve ticarette evden de iş yapmak istiyorlar.

Bunun için şirketiniz varsa herhangi normal devam eden şirketinizi kullanabilirsiniz. Onun üzerinden yol alabilirsiniz ama herhangi bir şirketiniz yoksa şahıs şirketi nasıl kurulur? bunun hakkında bugün sizlere bilgi vereceğim.

Şahıs şirketi kurmak için ilk başta yapacağımız işlem muhasebecinin olmasıdır. Tabi ki her işte muhasebeciye ihtiyacınız oluyor. Vergi ile alakalı muhasebeci ile birebir iletişim halinde olmamız lazım. Bütün evraklarınızı toplamak, şirketinizi kurmak için sizin dökümanlarınızı toplamak, faturalandırmanızı yapmak için size yardımcı olacaktır. Ama diyorsanız ki ben muhasebeci ile uğraşmayın gideyim direk kendim şirket açılışı vereyim bunun içinde vergi dairesine gidip şirkette çalışır verebilirsiniz.

Şahıs Şirketi Kurarken Hangi Evraklar Gereklidir?

sahis sirketi nasil kurulurBunun için gerekli bazı evraklar var. Bu evrakları nelerdir şimdi hepsini bunlara bakacağız, imza sirküleri imza tescil beyannamesi, nüfus cüzdanı fotokopisi, ikametgâh belgesi edinilmeli, şirket tescillenmesi, vergi hesap numarasına sahip olunması için başvuru yapılır.

Defterler tasdik ettirilir. Yoklama tutanağı düzenlenir. Vergi hesap numarası alınır. Yazar kasa levhası ve vergi levhası anları bu normal dükkân faaliyeti içindir. Faturalar, irsaliye ve gider pusulaları bastırılır. Sicil gazetesine ilan verilir, ilgili odaya kayıt yaptırılır. Ticari veya esnaf, işyeri açma ve çalıştırma ruhsatı alınır.

Hafta tatili var sattığı hafta sonu ve bayramlarda çalıştıracak için yıllık olarak hesaplanır, SGK işlemleri yapılır, bağ kur işlemleri yapılır. Eğer genç girişimci iseniz şirket açarken bunu belirtmeniz gerekiyor, şirketi açarken. 9 aylık 1 bağ kur ödemesi devlet devlet sizin tarafınıza tahsil ediliyor. Bunu siz ödemiyorsunuz. 9 ay boyunca devlet bunu karşılıyor.

E ticaret ile işyeri açma ruhsatı olmuyor. Vergi levhasına tabi oluyorsunuz. Bunun içinde muhasebecinin sizi bilgilendiriyor bilgileri de Gelir İdaresi Başkanlığından alabilirsiniz. Şirketin kurulumunu yaptık, bütün bilgileri topladık, bütün belgeleri yaptık. Vergi Dairesi Başkanlığından başvurumuzu yaptık ya da muhasebeciye verdik, belgelerimize hepsini topladı başvuru yaptığı peki biz hangi vergileri ödeyeceğiz, hangi vergilere tabi olacağız?

Şimdi bunlara bakalım, cevap; şirketleri damga vergisine tabi oluyor, damga vergisi kanununa ekli 1 ve 2 sayılı listede bahsi geçen kağıtlar üzerine elde edilen vergiye verilen isimdir.Her beyanname ile karşımıza çıkmaktadır. Ancak vergi çıkmasa dahi damga vergisi ödenmesi zorunlu oluyor. Hatta işletmeniz kapansa dahi 1 yıl boyunca damga vergisi ödüyorsunuz.

Şahıs işletmeleri, vergi ödemek zorunda oldukları işlemler için muhtasar beyannamesi veriyorlar. İşverenler farklı konuları üzerinde farklı alanlarda kendisini aylık ya da 3 aylık dönemler ile beyan edip ödemekle yükümlü oluyor ve KDV veriyorlar.

Şahıs şirketleri aylık üzerinden KDV beyannamesi vermekle yükümlü oluyor. KDV dolaylı vergi türü olduğundan dönem içinde yapılan, faaliyetler üzerinden gerekli hesapları yapılarak faturaları belirtiyor.

Şahıs firmalarının içinde bulundukları dönemde elde ettikleri kar veya zararlarını üçer aylık dönemlerde geçici vergi beyannamesi ile bildiriliyor.

Bunun dışında son olarak gelir vergisi bulunmaktadır.

Şahıs Şirketi Kurmak Ne kadar Mal Olur?

Şahıs şirketleri gelir vergisi mükellefidirler ve her yıl mart ayına kadar önceki seneye ait mali kar zararının yıllık gelir vergisi beyannamesi ile bildirirler.

Özel şahıs şirketini kurarken gerekli belgeler ve ortalama maliyetler; 2 adet vesikalık fotoğraf, işyeri, kira sözleşmesi, ikametgâh belgesi, vergi dairesi sözleşmesi, damga vergisi, şirket, kuruluş servis bedeli noterden muhasebeci vekaleti noterden şahıs imza beyannamesidir.

Şirket kuruluşunu tamamladıktan sonra ticari faaliyete başlamak için tek seferlik giderler ise fatura irsaliye makbuz basımı, kira sözleşmesine ait damga vergisi, yazarkasa olacak ise yazarkasa meslek odasından kayıt şahıs şirketine ait kayıt belgesi.

Peki e-ticaret yapacaksınız stopaj vermeyeceksiniz gibi düşünebilirsiniz ama bunda da sanal ofis kurmanız lazım. Sanal ofis firması ile anlaşmanız lazım ya da kendi odanızda Office olarak göstermeniz lazım. İkamet ettiğiniz evinizde açılış anlamına gelmektedir.

Yani vergi dairesinden sizi kontrole geldiklerinde bir ikametgâh göstermek zorundasınız. Vergi dairesine başvuru yaparken. O ikametgâh da eviniz olarak göstereceksiniz. Home office çalışacaksınız, bu süreçte vergi dairesinden sizin evinize geliyorlar, evinizi kontrol ediyorlar, bakıyorlar, çalışma ortamınız nasıl veya 1 odanız office olarak ayırttınız mı ve belirtmeliyim ki bunun için de muhakkak vergi istiyorlar.

Bu vergi de sizin kaldığınız evi size odayı kiraya veriyorlarmış gibi sözleşme oluyor. Yani ailenizle yaşıyorsanız babanızla sözleşme yapıyorsunuz, babanız size odanın birini kira sözleşmesi gibi gösteriyor. Odanın birini size kiraya veriyor, sizde orayı ofis olarak kullanıyor musunuz gibi göstermek zorunda kalıyorsunuz.

Trendyol, hepsiburada, n11 gibi sitelerde mağaza açılışı için zorunlu tutulan şirket kurulumu hakkında detaylı bilgileri yazımızda topladık. Merak ettiğiniz konular için tarafımıza bildirim yapabilir ya da yorumlar kısmında belirtebilirsiniz.

Yorum Yaz