Kredi Yapılandırma Nasıl Yapılır?

Merhaba değerli okurlarım…

Yazımı günlük faiz tutarının düşüklüğünü kendilerine fırsata çevirmek, daha düşük maliyetler ve faiz oranları ile kâra geçmek isteyen kişileri bilgilendirmek umudu ile yazıyorum. Kader, zaman zaman sürprizler yaparak yaşam standartlarımızı değiştirebilir. Standartlar iyi yönde değişirken değişiklikleri fark etmeyiz, sindire sindire kabulleniriz, alışırken hiç zorluk çekmeyiz. Ama ya kötü yönde değişirse… İnsan elindekinin değerini, o elindeki kayıp gittikten sonra anlayabilir. Alışılmış olan rahatlık ne kadar kolay oluyorsa, vazgeçmesi bir o kadar zordur. Konuya dair tecrübe yaşayan insanların sıklıkla kullandığı bir cümle vardır, “düşenin dostu olmaz.” Gelir düzeyindeki ani düşüşleri olan, maddi darlık yaşayan, kredilerini ödeyemeyen borçlulara yardımcı olmak istiyormuş gibi gözüken birileri var tabi ki. Bankalar, ödeyemediğimiz kredilerimizde borcumuzu tekrar yapılandırmayı teklif ederler. Bizi güler yüzle karşılayan müşteri temsilcimizin asıl isteği bizim borcumuzu ödememiz değil, bankanın tahsil yolunu kolaylaştırmaktır. İkisi arasındaki farkı ayırabilirsek bize sunulan şartları daha detaylı inceleyebiliriz.  

Kredi yapılandırma, güncel kredi oranının kullandığımız kredi oranından düşük olması sebebiyle kişilerin toplam borcunu ve taksit tutarını düşürmenin yanı sıra, bankaların alacaklarını tahsil edemediği dönemlerde bizlerin vade sayısını uzatarak taksit tutarlarını düşürüp tahsil yoluna gitme şeklidir. Borcun alınamaması ihtimaline karşın, uzun vadede alınması ve tekrar yapılandırılırken kredi şartlarının baştan oluşturulması banka tarafından tercih edilmektedir. Tekrar yapılandırma işlemini aynı banka üzerinden yapma zorunluluğumuz yoktur. Farklı bir banka ile anlaşarak ta yeni bir ödeme planı oluşturabiliriz.

Kredi yapılandırma sırasında göz önünde bulundurmamız gereken hususlar vardır. Öncelikle refinansman kredinin güncel borç kapama tutarı üzerinden yeni bir kredi başvurusu yapmaktır. Aynı banka üzerinden yapılandırılan başvurularda dosya açık olduğundan tahsis ve diğer ücretler hesaba dahil edilmeden güncel faiz oranı hesaplanarak refinansman gerçekleşir.

Başka Bankanın Kredi kredi yapilandirma nasil yapilir kredi almaBorcunu Yapılandırma Nasıl Yapılır? Kredi Alma

Borçlu olduğumuz bir bankadan farklı bir bankaya müracaat ederek kredi yapılandırma, aynı bankadan yapılandırırken esas olarak temel kurallar aynıdır. Farklılık olarak bize getirdiği ek maliyetler olacaktır. Başvurumuz, yeni bir kredi olarak gözüktüğü ve daha önce dosya oluşturulmadığı için komisyon ücreti, ekspertiz bedeli, dosya masrafı, özel hayat sigortası, erken borç kapatma cezası ödemeleri borcumuza artı bakiye olarak dahil olacaktır.

Kredimizi başka bir bankadan kredi çekerek yapılandırmak için, ilk önce borçlu olduğumuz bankaya giderek erken kapama tutarını net olarak öğrenmemiz gerekir. Daha sonra kredimizi yapılandırmak için araştırma yaptığımız ve karar kıldığımız bankaya gerekli banka ve borç bilgileri ile başvurumuzu yaparız. Kredinin onaylanması durumunda yeni kredi kullandığımız banka, kredimizi yapılandırdığımız bankadaki hesabımıza borç kapama olarak havaleyi gerçekleştirir ve eski bankamız ile herhangi bir ilişimiz kalmaz.

Kredimizi yapılandırırken bilmemiz gereken önemli detayları sizin için sıralamaya çalıştım;

  1.     Faiz oranlarındaki değişiklikler önemli ölçüde düşüş yaşadıysa, kredimizi tekrar yapılandırmak bizim işimize yarayabilir. Kredi yapılandırma gelir düşüklüğündeki mağduriyeti ortadan kaldırmak anlamına gelmemektedir.
  2.     Konut kredisi ya da taşıt kredisi oranlarındaki düşüşler incelenirken, sadece vade oranları değil işlem içinde yer alan komisyon ve diğer ücretler ele alınarak incelenmesi gerekmektedir.
  3.     Tüketici kredisi dışında kullanılan kredilerde alınan mala teminat olarak kasko, dask, deprem sigortası yaptırılır. Vade sayısı uzayacağından ve bu sigortaların vade sayısı boyunca yenilenme zorunluluğu olduğundan borç bitimine kadarki maliyeti hesaplanıp toplam tutara eklenmelidir.
  4.     Tekrar yapılandırmanın tüketici yararına olmadığı durumlarda kar, zarar hesabı yaparak taksit sayısını uzatmanın size sağladığı avantajları ve dezavantajları inceleyebilirsiniz.

 

Konu dışı finans sorularınızı iletmekten çekinmeyin. Bir başka yazımda görüşmek dileğiyle.

Hoşça kalın…

 

Yorumlar

  1. Serpil Çeşmeciler Mayıs 8, 2021
    • Mustafa Eser Mayıs 8, 2021
  2. Ahsen aşk Ocak 12, 2022
    • Mustafa Eser Ocak 20, 2022

Yorum Yaz