Ziraat Bankası Traktör Kredisi Nasıl Alınır? Traktör İçin Kredi Alma

Belli başlı sektörlere hitap ederek kendi müşteri portföyünü oluşturma konusunda adımlar atan bankalar zaman zaman sektör derinliklerine inerek hitap ettikleri kesimi daha da daralmaktadır. Bunlardan birine örnek olan Ziraat Bankası Ekipman Desteği adı altında çiftçiler için tarıma yönelik teçhizat alımını desteklemektedir.

Ziraat Bankası Biçerdöver Kredisi

Ziraat Bankası hayvansal, bitkisel ve su ürünleri üretimi ve avcılığı konusunda tarım işi ile uğraşan çiftçilerimizin ister gerçek ister tüzel kişi olsun, yaptıkları faaliyete uygun teçhizat ve mekanizasyon aleti alma konusunda destek vermektedir.

Üreticilerin işletme ile uyumlu traktör, diğer hasat makineleri, biçerdöver ve çayır biçme, patoz, yem karma, mibzer, balyalama, silaj, pulluk, kültivatör gibi mekanizasyon araçlarının alımı için kullanabildikleri kredi ile de çiftçimize destek veren Ziraat Bankası logosundaki başak amblemi ve kuruluş amacı konusunda bize fikir sunmaktadır.

Ziraat Bankası Traktör Kredisi Şartları

Ziraat Bankası Traktör Kredisi kendi belirlediği politika ile birçok ayrıcalık barındırmaktadır. Örneğin alacağımız traktör ya da ekipmanın sıfır olma şartı aranmamaktadır. Bankanın belirlediği koşulları taşıması halinde ikinci el traktör alımı yapılabilir. En başta aranan özellik yaptığımız faaliyete uygun olmasıdır.

Tarım ve Orman Bakanlığı’nın yayınladığı Tarımsal Mekanizasyon Araçlarının Kredili Satışına Esas Deney ve Denetimlerle ilgili 2000/37 sayılı Tebliği ile alınacak aracın, Zirai Kredilendirme Belgesi almak zorundadır.

0 ile 5 yaş arasındaki araçların alımı için başvuru yapabileceğimiz traktör kredisi faiz oranları 0,96 gibi cazip bir oranla karşımıza çıkmaktadır.

Bunun yanı sıra tarımsal faaliyetlerin yürütülebilmesi kapsamında kullandırılacak olan traktör ve ekipman kredisi ile beraber karşımıza Devlet Destekli Faiz İndirimli Traktör Kredisi de çıkmaktadır.

Devlet destekli faiz indirimli traktör kredisi 3 Ocak 2020 tarihinde Resmî Gazetede yayınlanarak yürürlüğe giren tebligat esas alınarak verilmektedir.

3 Ocak 2020 tarih ile Resmî Gazetede yayınlanan tebligatın içeriği;

  • Yurtiçinde ulusal olarak üretilen yani bir yerli malı marka traktör alacak olan çiftçilerimizin Çiftçi Kayıt Sistemine kayıt olduğunu gösterir belgesinin bulunuyor olması zorunlu kılınmış ve Çiftçi Kayıt Sistemine kayıt olduğunu gösterir belgeye sahip olan çiftçilere %50 ye varan faiz indirim desteği sunulacaktır.  Bu tablo bankanın yıllık faiz oranı olan %10 üzerinden hesaplanarak %5 oranına karşılık gelmektedir. 12 ye bölünmesi ile aylık bu oran 5/12=%0,41 üzerinden kullandırılacaktır.
  • Yabancı marka traktör alacak olan çiftçilere ise faiz indirimi %25 olarak uygulanacaktır. Bankanın yıllık faiz oranı olan %10 üzerinden hesaplanarak %7,5 oranına karşılık gelmekte ve 12 ye bölünmesi ile aylık bu oran 7,5/12=%0,62 faiz oranı ile kredi kullandırılacaktır.
  • Devlet destekli faiz indirimli kredi 72 aya varan vade seçenekleri ile karşımıza çıkmaktadır.

Ziraat Bankası motorlu taşıtlar kredisi imkanları ile 48 aya varan vade seçenekleri sunarak ta müşterilerine hizmet vermektedir. Krediyi kullanacak kişinin içinde bulunduğu koşulları inceleyerek kendine uygun kredi türünü seçme imkânı bulunmaktadır.

Traktör kredisi üzerinden kredi kullanacak kişilerin de sabit ve değişken olmak üzere 2 kredi paketi karşısına çıkmaktadır.

Türkiye Tarım Kooperatifleri ve Ziraat Bankası Ortaklığı ile hazırlanan Faiz İndirimli Traktör Kredisi Şartlarını sıralayacak olursak;

  • Kredinin kullanılabilir en üst alım limiti 500.000 TL olarak belirlenmiştir.
  • Alınacak malın yatırım kredisi olarak devlet tarafından %25 faiz oranı indirimi ile destekleneceği, alınması istenen traktörün yerli üretim sertifikasına sahip milli imkanlar ile üretilen bir marka olması durumunda desteklenecek olan faiz indirimi tutarının %50 belirlenmiştir.
  • Alınacak traktör toplam bedeli 72 aya kadar vade imkânı ile alınabilecektir.
  • Yerli üretime ve talebe desteğin artması hedeflenen proje ile yerli malın seçimi konusunda %25 daha fazla faiz indirimi desteği sunulmaktadır.

Değişken Faizli Traktör Kredisi Şartları

Değişken faizli traktör kredisi şartları sabit faizli kredi imkanları gibi sıfır ve 5 yaşa kadar ikinci el traktör için kullanılabilmektedir. Almak istediğimiz traktörün toplam bedelinin %75 ine kadar kredi kullanabileceğimiz değişken faizli traktör kredisi 3, 6, 9, 12 ay vadeler ile karşımıza çıkmaktadır.

Faiz oranları bankanın kendi belirlediği politikalar doğrultusunda değişkenlik gösterecek olup, kredi kullanan kişinin faiz oranını doğrudan etkilediği faktörler;

  • Alınacak olan traktörün modeline göre,
  • Kullanılmak istenilen kredi tutarına göre belirlenmektedir.

Ziraat Bankası Traktör Kredisi Hesaplama

Traktör kredisi kullanımlarında kredi hesaplaması yapılırken o yılın tarımsal ürün faaliyetleri ve hayvancılık kredileri oranı için belirlenen oran baz alınarak yapılır. Ziraat Bankasının 2021 yılı için belirlediği tarımsal ürün faaliyetleri ve hayvancılık kredisi oranı %10 dur. Verilen kredi yatırım kredisi amaçlanarak verilmiştir.

Yerli malı sertifikasına sahip türk malı traktör alımında yılın %10 olarak belirlenen faiz oranına %50 indirim uygulanarak %5’e düşmektedir. Yıllık %5 olarak uygulanan faiz aylık ödemelerde %0,41 gibi cazip bir oranla karşımıza çıkmaktadır. Yurt dışı ithal traktörlerin de yıllık %10 faiz oranı üzerinden %25 faiz indirimi uygulaması ile aylık 0,62’ye düşmektedir.

Örnek olarak; yerli üretim sertifikasına sahip yerli malı traktör için uygulanacak devlet destekli faiz indirimli kredi oranı kullanımı 0,42 üzerinden 100.000 TL hesaplayacak olursak. Kullanacağımız 100.000 TL kredinin 36 ay vade ile 0,42 aylık faiz ile hesaplanmasının ödemeleri tarafımıza aylık olarak 3.037,85 TL olarak yansıyacaktır. Toplamda 9.362,45 TL fark ile 109.362,45 TL geri ödeme oluşacaktır.

200.000 TL kullanılmak istenen bir kredi için ödeme tablosu aşağıdaki gibidir.

Kullanılmak istenilen tutar           : 200.000TL

Faiz Oranı                                         : 0,41

Vade Sayısı                                       : 72 Ay

Aylık Ödeme Tutarı                        : 3.213,57

Toplam Ödenecek Faiz Tutarı     : 31.377,04 TL

Toplam Ödenecek Tutar               : 231.377,04 TL olarak hesaplanmaktadır.

Ayrıca Ziraat Bankası bazı tarım ürünleri satan markalar ile anlaşma sağlamıştır. Bu markaların bayilerinden alınacak olan traktörlerde %6 kredi imkânı sunmaktadır. Traktör alımı sırasında ürünün tümüne kredi kullanılmamaktadır. Fatura bedelinin %75 ini kredi karşılamakta geri kalan %25 ödemeyi peşin olarak kredi başvurusu yapan kişi ödemektedir.

Ziraat bankası Traktör Kredisi Başvurusunda İstenilen Belgeler

  • Nüfus cüzdanı ve fotokopisi
  • Çiftçi belgesi / Çiftçi Kayıt Sistemine kayıtlı olduğunu gösterir belge
  • Kredi kullanımı sırasında verilecek teminatların belgeleri
  • Bilanço usulüne göre faaliyet gösteren işletmelerin son 3 yılının bilanço ve gelir tablosu
  • Tarımsal işletmeyi teşvik eden belgeler (kira kontratı, tapu kaydı vb.)

Tüzel Kişiler için:

  • Oda kayıt belgesi
  • Çiftçi belgesi / Çiftçi Kayıt Sistemine kayıtlı olduğunu gösterir belge
  • Vergi levhası ve Fotokopisi
  • Tüzel kişilik ana sözleşmesinin yayımlandığı Ticaret Sicili Gazetesi
  • Tüzel kişiliği temsil etme konusunda yetkili kişilerin, noter onaylı imza sirküleri
  • Tarımsal işletmeyi teşvik edici belgeler (tapu kaydı, kira kontratı vs.)
  • Yeni kurulan tüzel kişilikler için kuruluş belgesi ve / veya son 1 yıla ait olan, diğerlerinde ise minimum son 3 yılın bilanço ve gelir tablosu
  • Kredi kullanımı sırasında verilecek teminatların belgeleri

Daha detaylı bilgi için size en yakın Ziraat Bankası Şubesine başvurabilirsiniz. En yakın Ziraat bankası şubesini öğrenmek için lütfen tıklayınız.

Traktör kredisi veren bankalar hangileridir?

  • Ziraat Bankası
  • Denizbank
  • Halkbank
  • Şekerbank
  • Türk Traktör Finans
  • Yapı ve Kredi
  • TEB
  • İşbank

ziraat bankasi traktor kredisi nasil alinir traktor icin kredi alma

Diğer bankalara ait traktör kredileri, banka ve bankacılık işlemleri ile ilgili sorularınızı lütfen yorumlar kısmında belirtiniz.

Hoşçakalın…

 

 

Yorumlar

  1. Nizam avcı Mayıs 5, 2021
    • Mustafa Eser Mayıs 5, 2021

Yorum Yaz